Little Reminder

Assalamualaikum and greetings to all
alhamdulillah..

Sekadar satu perkongsian...peringatan buat diri sendiri yg terutamanya dan sahabat2 yang dikasihi kerana Allah...

apaper pun,wish that u've a good time here
walaupun font tergolek-golek dgn margin berterabur dan kaler semacam tu

one thing,
bila reading here please do not discount ur kerja
ur solat time
ur belajar time
ur office time
dengan hanging around kat sini
i've the saham also
make it good =)

enjoy reading and commenting..
may Allah bless...

Dalam satu keterangan dikatakan bahawa orang yang banyak tertawa akan diseksa dengan sepuluh macam seksaan iaitu:

1) Hati akan mati

2) Tidak punya rasa malu

3) Disenangi oleh syaitan

4) Dibenci oleh Allah Yang Maha Penyayang

5) Dihisab pada hari kiamat

6) Dikutuk oleh malaikat

7) Dibenci oleh ahli langit dan bumi

8) Lalai dalam banyak hal

9) Nabi akan berpaling padanya

10) Akan mendapat rasa malu
.
Ketawa Rasulullah SAW adalah berupa senyuman. Kalau pun lebih dari gambaran senyuman, maka gusi beliau kelihatan ketika ketawa, dan itu merupakan ketawa yang merupakan karisma (keperibadian), tidak mengeluarkan suara, terbahak-bahak atau sejenisnya.
.
Daripada Aisyah r.a., dia berkata: "Sekali pun aku tidak pernah melihat Rasulullah SAW berlebih-lebihan ketika ketawa hingga aku lihat anak lidahnya. Ketawa beliau hanya berupa senyuman." (HR Bukhari & Muslim). Daripada Abu Dzar r.a., dia berkata: "Rasulullah SAW tidak pernah tertawa selain daripada senyuman" (HR Muslim & Ahmad).
.
Daripada Abu Hurairah r.a., bersabda Rasulullah SAW: "Jangan kalian banyak ketawa, kerana banyak ketawa itu mematikan hati." Rasulullah SAW juga bersabda: "Jika kamu tahu apa yang aku tahu nescaya kamu banyak menangis dan sedikit ketawa." Sabdanya lagi: "Siapa yang berbuat dosa dalam ketawa, akan dicampakkan ke neraka dalam keadaan menangis."
.
Hassan al-Banna juga pernah berpesan: "Janganlah banyak ketawa, kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu, selalunya tenang dan tenteram." Pesannya lagi: "Janganlah bergurau, kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam sebarang perkara. Ketawa yang berlebihan tanda lalai dan kejahilan. Ketawa seorang ulamak dunia hilang ilmu, hilang wibawanya. Ketawa seorang jahil, semakin keras hati dan perasaannya."
.
Seorang Hukama pernah bersyair: "Aku hairan dan pelik, melihat orang ketawa kerana perkara-perkara yang akan menyusahkan, lebih banyak daripada perkara yang menyenangkan." Golongan salafussoleh menangis walaupun banyak beramal, takut-takut tidak diterima ibadatnya, kita ketawa walaupun sedar diri kosong daripada amalan.
.
Tanyailah orang-orang soleh mengapa dia tidak berhibur: "Bagaimana hendak bergembira sedangkan mati itu di belakang kami, kubur di hadapan kami, kiamat itu janjian kami, neraka itu memburu kami dan perhentian kami ialah ALLAH."

"...everybody has a past...
...everybody lives a present...
...everybody deserves a future...
Allah knows and He will lead...

moga bermanfaat..~~

~Taujihad Srikandi~

Wahai Srikandi :-

" takhallikan dirimu dari terjerumus ke lembah noda serta sikap bermain-main dengan perjuangan.. tahallikan dirimu dengan sifat sebenar seorang wanita yang hidup dengan perjuangan, pengorbanan serta jihad dan kefahaman juga dambaan syahid "