~Taujihad Srikandi~

Wahai Srikandi :-

" takhallikan dirimu dari terjerumus ke lembah noda serta sikap bermain-main dengan perjuangan.. tahallikan dirimu dengan sifat sebenar seorang wanita yang hidup dengan perjuangan, pengorbanan serta jihad dan kefahaman juga dambaan syahid "

Menyulam Sutera Cinta

Wednesday, February 17, 2016

Everything happens it was only a means

Bismillahirrahmanirrahim..

It’s been almost two years I didn’t write anything in this blog! (except yesterday) Two years! Wow, haha.. Such a long time.  Dari pregnant kan Saif sampailah Saif dah umur setahun. Quite long I think.  Have been busy with live as a wife, mother, and a teacher. Yes, I am a teacher now for medical student, no longer working in hospital.  Seronok. Seronok sangat sebab dah tak perlu keja di waktu malam and the most important thing I have more time to spend with Saif.  Dah takde voice record or whatsapp memalam from Mr. Husby “Saif nangis cari sayang tak nak tido..” haha.. :D

Baru 6 bulan keja kat IMU (International Medical University) Mr. husby pula transferred to Johor.  Guess what of course aku pun kena ikut sekali. PJJ? I don’t think it’s the best decision.  Memang aku terfikir pun nak PJJ tapi mengenangkan Saif yang perlukan both his parent, so aku matikan niat tu.  You can build your career anytime but the precious time with your precious one won’t be over again.  Walau aku terpaksa stop angan-angan untuk sambung master tahun ni.  Aku yakin Allah akan bagi reward yang lebih besar untuk aku. 

So, next week will be my new chapter of life.  Or to be exact, our new chapter of life.  Mulakan hidup baru di tempat baru, which is kitorang tak pernah imagine akan pindah JB. But since we love travel, we are so excited to see what awaiting us there.  We are not expecting much but, we were expecting a more challenging life.  Since Mr. husby dah pindah dulu, aku menanti hari menghabiskan notice of resignation.  Dengan Saif.  So sebulan ni memang life aku banyak dengan saif.  Budak yang makin banyak akal. But all went smooth.  Ya, I think so. Haha.  Semalam pegi servis kete, which is aku tak pernah buat.  Seriously.  Sebelum ni memang mr.husby yang akan pegi servis kete aku. Keje aku drive je. ;D So, aku pun jelling-jeling pusat servis yang dekat dengan rumah.  Ada je.  So aku pun pegi, senang je. Tak susah mana. Time lunch aku keluar jap dari ofis. About 20 minutes macam tu siap! Ahah.  Aku pun balik ofis dengan senang hati.

Teringat zaman bujang dulu, semua buat sendiri.  Of course la aku tak sempat rasa kehidupan bujang selepas graduate haha tapi zaman study dulu apa-apa semua kena settle sendiri.  Bila sorang-sorang macam ni rasa seronok pula haha.  Tapi honestly, I am prefer untuk ada suami di sisi.  Sekali sekala boleh.  Kalau berkala-kala, payah jugak. ;D  Mula-mula fikir suami nak ke Johor dulu aku dah macam “ya Allah penatnya tu.. balik keje kena layan saif, dulu suami ada senang ckit boleh rehat.”  Tapi bila dah lalui semua ni, oh takdelah seburuk yang aku imagine haha.  Allah kan ada.  Kau boleh mengadu segala kepenatan, stress, kesedihan kau pada Dia.  Allah bagi segala ribut taufan dalam hidup kau sebenarnya hanya untuk buat kau lagi dekat dengan Dia. Jadi untuk sebulan ni I just enjoy my single life with the cenonet boy.  Bila jalan-jalan orang ingat adik ;p

The truth is, anything happens to us has its own means.  Ketakutan kita pun boleh jadi satu makna.  Bila kita takut, siapa lagi yang boleh lindungi kita? Siapa lagi yang boleh beri kita rasa selesa dan selamat bila kita hanyut di tengah-tengah lautan di saat takda seorang pun yang kita boleh berharap.  Entah mati, entah hidup.  Bila kita miskin, siapa lagi yang boleh memberi.  Takkan nak mintak kat orang kan.  Bila kita sedih, siapa lagi yang boleh tarik kita bangkit kembali?  Bila kecewa, pada siapa lagi nak berharap untuk pulihkan balik hati yang retak? Tak ada siapa. Allah sahaja.  Yang menghidupkan dan mematikan.  Tiada siapa yang lebih berkuasa berbanding Dia. Mintak dengan Allah sungguh-sungguh.  Mengadu sungguh-sungguh.  Dia Maha Mendengar, Maha Memberi.  The powerful One.

Semua yang jadi Allah punya maksud yang tersendiri.  Untuk bawa kita lagi dekat dengan Dia.  Bak kata Yasmin Mogaheed “You thought the storm, the ocean, the fear, the sadness, the mistakes, the loss, the brokenness was all bad for you. But really it was only a means. It was all a vehicle to make you seek Him. To bring you back. To bring you back to completion, to happiness, to life. To bring you back to where you began. To bring you back to all that you really seek.”

To bring you back to Him.

So, what you feel about, your sadness your fear it only means to bring you back to Allah. Everything inside us was created to enable our journey to find the true fill, to find Him


Bila dah lama tak menulis, panjang pula sesi muhasabah haha.  Oklah, nak sambung buat kerja.  See you all again.  Doakan saya rajin menulis lepas ni. Hopefully *finger cross” ;D

Run towards the creation, you lose God and the creation. Run towards God, you gain God and the creation

0 comments: