~Taujihad Srikandi~

Wahai Srikandi :-

" takhallikan dirimu dari terjerumus ke lembah noda serta sikap bermain-main dengan perjuangan.. tahallikan dirimu dengan sifat sebenar seorang wanita yang hidup dengan perjuangan, pengorbanan serta jihad dan kefahaman juga dambaan syahid "

Menyulam Sutera Cinta

Friday, December 30, 2011

::Impian? Is not a Crime ;)::

Bismillahirrahmanirrahim..

Kenapa tetiba post pasal impian ni? ;D haa... jangan salah faham, ni salah satu cara nak bagi semangat ni. ;) kalau nak ikutkan banyak sangat impian, mana impian nak pegi umrah dan haji, rindu nak menjejak kan kaki ke bumi barakah tu pastinya sentiasa ada *okeh, itu semua org islam pasti nak*, impian nak bagi parents senang dan bahagia, impian nak tengok daulah islam tertegak  kat malaysia ni, bahkan di seluruh dunia *amiin ya Allah*, lagi impian nak bina baitul muslim *okeh, itu skip dulu*, impian nak tengok semua org2 yg disygi kembali tunduk membesarkanNya, nak merasa dalam biah solehah sepanjang masa.. dan impian paling besar adalah meraih redha Allah, MARDHATILLAH! agar hidup ni tidak sia-sia.. 

TAPI nakkan semua ni bukan boleh main impi2 macam tu je, kena USAHA, repeat balik USAHA dan paling penting DOA, yaa...doa tu kan senjata orang mukmin, ^^ yang penting YAKIN.. lepas tu jangan lupa pula tawakal padaNya, sebab segala-galanya pun atas kehendaknya juga.. ;) *nak menang dalam PRU13 ni pun kena usaha juga, ayuh jundullah semua kena kerja keras!* ^_^

Okeh, yang bakal di tulis ni impian dunia je semata-mata, Allah tak pernah suruh kita tinggalkan dunia untuk kejar akhirat..kan3.. ;)

yang pertama ni..

mini library

Sebab sangat suka membaca, so dari dulu impikan mini library macamni.  So, bila ada masa terluang boleh santai-santai baca buku.  Rasa best ;) Sekarang ni memang kerja kumpul buku nanti boleh buat mini library macamni. tapi kalau tengok buku2 yang saya ada sekarang ni, cukup memenuhi satu rak kecil je kot, masih study mana nak dapat beli buku banyak2 ;D kadang2 minta kakak belikan hee.. *saya adik yang sgt mengada* terima kasih kakak ^^ kena rajin membaca sebab senjata ilmu itu adalah membaca, dalam quran pun siap ada kan Allah kata "iqra bismirabbika ladzi khalaq" bacalah dengan nama Tuhanmu Yang Menciptakan ;) masulah pun selalu pesan "jadi naqibah, pimpinan kena banyak membaca, mana nak dapat ilmu kalau tak baca" *wink*

Impian seterusnya...

myvi putih ;p

kenapa myvi putih? ;D hehe..putih tu memang tak perlu dipersoalkan,itu suatu yang MESTI.  sebenarnya tak pernah terfikir pun pasal kereta myvi ni, kalau nak ikutkan tak pernah pun sebut depan siapa2 nak kereta myvi, dulupun masa on the way dengan kak husna ke bengkel PR nisa', kak husna ada tanya "sue dah keje nanti nak pakai kereta apa?" saya pun cakaplah..tak tau lah akak..viva kot.. *main cakap je tu* jadi mana timbulnya kes kereta myvi ni?  ;D haa.. ceritanya macamni, setiap kali nak gi hospital, saya akan lalu parking kete kat hospital tu.  dan setiap hari tu lah mata saya akan melihat keadaan seperti ini

deretan myvi putih
lebih kurang macamni lah keadaannya.  dahlah semua putih, mata ni rasa macam  tak boleh nak elak dari pandang ke arah parking ni.  Pas tu pula, setiap kali jalan nak gi mana2, tak taulah kenapa mesti nampak kete myvi putih yang sangat obvious dan seakan ada magnet kuat untuk tarik mata ni pandang dia. macam ada kuasa psykik ja ;D lepas tu mulalah cakap dalam hati, study jauh2 ni kalau ada kereta sendiri kan bagus, senang sikit nak bergerak kerja, lagi2 bila nak pegi meeting, usrah, program segala bagai. tapi lepas tu cakap lagi *kena tunggu ko keja dululah kalau nak* haha.. ;D betul2, kena tunggu keja dulu, baru ada pitih nak beli ni.. sabar2 ^^

Lagi impian...

Yang ni memanglah dari dulu nak..

sekadar gambar hiasan ;D

Kalau tengok dari gambar ni bukanlah maksudnya impian tu nak main salji *kalau macamtu pegi bukit cerakah pun boleh ;D*.  Maksudnya nak study kat oversea, nak rasa jadi pelajar oversea, kenapa pula? macamlah best sangat kan *glamour*? ok, itu sudah jauh menyimpang dari niat ok. takde pula sebab glamer segala bagai tu, tapi nak merasa hidup dalam suasana yang kata orang hidup di mana yang hak dan batil tu jelas.  kadang2 kita ni susah sangat nak menghargai sesuatu tu bila ia depan mata kita, sentiasa bersama kita, tapi bila dah jauh, mulalah nak cari dan rindu semuanya.  Samalah juga macam kat malaysia ni, bila kat sini hidup dalam keadaan Islam sebagai agama rasmi, nak taknak je menghargai islam tu, hargai pegangan agama, syariatNya, majlis ilmu berlambak, tapi liat gila nak pegi, sebab mentaliti orang kita yang dah memang azali hidup dalam keadaan islam macamtu. lagi pula nak tambah ilmu dan pengalaman, nak merasa survival jemaah kat sana, so, hopefully with Allah's will akan menjejakkan juga kaki ke sana.. ;) *doakan saya*

Banyak lagi wishlist sebenarnya, tapi kalau nak tulis semua tak muat pula page ni ;D apa-apa pun impian itu biarlah bermanfaat untuk diri, dan paling penting Allah redha.. ^_^


p/s: Allah tarik kejap nikmat sihat tu, baru balik dari klinik, ada peristiwa tak best, sampai bilik hampir nak menitiskan airmata, minta maaf banyak2 kepada yang terlibat.. 

3 comments:

asrar.huda said...

sue, sakit ke sue? kenapaaa? apa jadi?

Asrar said...

sakit sikit2 je.. Allah nak uji kejap tu sbb Allah kan syg sue *sila jeles* ;p apa2pn sy rindu awak!

Anonymous said...

^_^