~Taujihad Srikandi~

Wahai Srikandi :-

" takhallikan dirimu dari terjerumus ke lembah noda serta sikap bermain-main dengan perjuangan.. tahallikan dirimu dengan sifat sebenar seorang wanita yang hidup dengan perjuangan, pengorbanan serta jihad dan kefahaman juga dambaan syahid "

Menyulam Sutera Cinta

Friday, May 27, 2011

Abid (Ahli Ibadah) Yang Hebat!

Bismillahirrahmanirrahim..

Wasiat Rasulullah s.a.w. kepada Abu Hurairah r.a. :

"Waspadalah perkara yang haram pasti kamu akan menjadi orang yang paling hebat ibadahnya."


Kalau nak dibentangkan pekerjaan yang menjadi ibadah, rasanya tak cukup nak ruang dan masa untuk mencoretkan semuanya. Setiap pekerjaan yang halal dan bertujuankan keredhaan Allah akan menjadi ibadah, wah! Luas sungguh skop ibadah sehinggakan tidur juga boleh menjadi ibadah apabila tidur digunakan untuk merehatkan jasad seketika dan kemudian menggunakan tenaga untuk kerja-kerja Islam.

Makan juga akan menjadi ibadah apabila kita mengambil nutrisi yang berkhasiat untuk menyegarkan tubuh bagi memantapkan stamina meneruskan kerja-kerja dakwah.

Terlalu banyak dan luasnya skop ibadah. Namun, siapakah yang paling hebat ibadahnya? Pak Amin misai kontot? Pak Abu hartawan kuda? Pak Leman tokey lembu? Muhasabah di pagi Jumaat dengan beberapa potong ayat dari hadith Nabi s.a.w, mudah-mudahan akan menjadi santapan rohani bagi menyegarkan roh yang telah dilayukan oleh jasad dek hujan yang menyimbah bumi :)

Kata Rasulullah kepada Abu Hurairah r.a. bahawa orang yang paling hebat ibadahnya ialah orang yang berwaspada terhadap perkara-perkara haram. Di dalam dunia ini, Allah menghalalkan dan menghalalkan beberapa perkara (dan makanan) tetapi apa yang Allah haramkan jauh lebih sedikit berbanding apa yang Allah halalkan, justeru kita mempunyai banyak pilihan untuk memilih yang halal berbanding apa yang haram.

Di dalam al-Quran, satu-satunya binatang yang secara mutlak diharamkan oleh Allah hanyalah babi dan selain dari babi terdapat pelbagai khilaf pendapat dikalangan ulama'. Jadi, bila memilih makanan maka berhati-hatilah dengan makanan yang bersumberkan babi. Dewasa kini, terlalu banyak makanan yang dicampur adukkan dengan babi. Jadi, tidak mustahil jasad mereka yang bersikap tidak kisah akan menumbuhkan daging hasil dari daging babi. Na'uzubillah!

Minuman yang jelas diharamkan adalah minuman yang memabukkan (arak) namun, kita seringkali tertipu kerana masih mahu memilih apa yang Allah haramkan sedangkan banyak lagi minuman yang halal. Bahkan, ada yang memesongkan maksud "minuman memabukkan" maka selagi minum arak dan tidak mabuk maka tidak mengapa. Ada juga yang membuat sajian makanan (terutama di hotel dan restoran mewah) dengan mencampurkan wine putih bagi menambah kesedapan dan memanjangkan tempoh jangka hayat makanan tersebut.

Banyak kek yang dicampur dengan wine putih bagi memanjangkan tempoh jangka hayat kek tersebut, jadi waspadalah dengan apa yang zahirnya kelihatan indah dan lazat bimbang nafsu tidak mampu untuk dipandu dengan pandangan iman.

(p/s: selain menggunakan wine putih, boleh guna perahan asam limau bagi menggantikan 'watak' wine putih untuk memanjangkan tempoh hayat kek. Wallahua'lam.)

Mereka yang solat fardhu, tidak meninggalkan qiyamullail, konsisten dengan solat berjemaah di masjid (atau surau), bersedekah, melaksanakan haji dan umrah, dan pelbagai ibadah lain dipandang sebagai manusia yang hebat ibadahnya. Benarkah? Manusia hanya menilai luaran kerana segala perkara ghaib hanya diketahui oleh Allah Azza wa Jalla, lalu memang tidak salah apabila manusia menilai dari apa yang dilihat sahaja. Bukan hak manusia untuk mengetahui apa yang tersirat dan perkara ghaib yang menjadi rahsia Allah.


Justeru, bagaimana untuk menjadi insan yang hebat dalam ibadah?


Kembali kepada pesanan Rasulullah s.a.w,

"Waspadalah perkara yang haram pasti kamu akan menjadi orang yang paling hebat ibadahnya."

Allah menghalalkan jual beli tetapi Allah mengharamkan penipuan dan riba.

Allah menghalalkan perkahwinan tetapi Allah mengharamkan zina.

Allah menghalalkan makanan tetapi Allah mengharamkan yang dicuri.

Allah menghalalkan minuman tetapi Allah mengharamkan arak.

Allah menghalalkan silaturrahim tetapi Allah mengharamkan mengumpat, mengadu domba dll.Ramai manusia yang dapat melaksanakan yang wajib (solat bahkan qiyamullail) namun tidak mampu untuk mengelak dari perbuatan yang diharamkan oleh Allah. 

Solat tetapi memfitnah.

Membayar zakat tetapi mengambil rasuah dan riba.

Bersedekah tetapi memutuskan silaturrahim.

Berzikir tetapi mengambil sesuatu yang bukan haknya.

Berpuasa tetapi menyakiti hati orang lain.

Apabila solat tidak mampu untuk mencegah kemungkaran, maka auditlah diri sendiri (muhasabah) bagaimana keadaan solat tersebut. Waspadalah perkara-perkara haram maka kita akan menjadi manusia yang paling hebat ibadahnya.


Jangan Jadi Seperti Yahudi


Bila Allah suruh mencari lembu, maka banyak soal lembu bagaimana itu ini begitu begini. Mencipta soalan supaya melewat-lewatkan dari melaksanakan perintah Allah. Bertanya sehingga akhirnya menyusahkan diri sendiri. Hakikatnya, Allah 'menyusahkan' syariat hanyalah kerana sikap manusia yang suka bertanya.

Sudah Allah kata haram, haramlah.

"Saya guna wine putih sikit je dalam kek ni nak bagi tahan lama bukan sampai mabuk pun, jadi boleh la. Allah hanya haramkan minuman yang memabukkan. Kalau wine putih campur sikit dalam makanan, tak mabuk pun." <-- Salah satu sikap orang Yahudi.

Konsep beriman kepada Allah. Meyakini apa yang Allah syariatkan dari sekecil-kecil perkara sehinggalah sebesar-besar perkara. Kualiti iman kita berbanding para sahabat, Abu Bakar as-Siddiq apabila mendengar Rasulullah berisra' sehingga ke Baitul Maqdis beliau tanpa banyak soal terus mengiyakan perkara tersebut kerana keimanan kepada Rasul.

Kita? Mengaku beriman tetapi selalu meragui apa yang disyariatkan 'berkat' tarbiyyah Yahudi ke atas orang Islam sehingga terikut perangai mereka...

La haulawa quwwata illa billah.

Wallahua'lam.


*** Sambil ditemani manik-manik air hujan yang semakin menitis laju dan lebat. Petang yang hening, cuaca yg agak2 redup, keletihan sehari semalam di hospital sudah cukup perisa untuk membuai mata menjadi layu.. alhamdulillah walaupn masih bertemankn demam, muntah2 dan bersin yg x sudah2.. ^_^

1 comments:

HadifaR_LoVe said...

Ringkasnya...buatlah ibadat banyak2... yang halal dekat-dekatkan, yang haram tinggalkan! InsyaAllah segala yang baik akan mendapat balasan baik di akhirat kelak...amin...~~wallahualam...