~Taujihad Srikandi~

Wahai Srikandi :-

" takhallikan dirimu dari terjerumus ke lembah noda serta sikap bermain-main dengan perjuangan.. tahallikan dirimu dengan sifat sebenar seorang wanita yang hidup dengan perjuangan, pengorbanan serta jihad dan kefahaman juga dambaan syahid "

Menyulam Sutera Cinta

Wednesday, February 17, 2016

Everything happens it was only a means

Bismillahirrahmanirrahim..

It’s been almost two years I didn’t write anything in this blog! (except yesterday) Two years! Wow, haha.. Such a long time.  Dari pregnant kan Saif sampailah Saif dah umur setahun. Quite long I think.  Have been busy with live as a wife, mother, and a teacher. Yes, I am a teacher now for medical student, no longer working in hospital.  Seronok. Seronok sangat sebab dah tak perlu keja di waktu malam and the most important thing I have more time to spend with Saif.  Dah takde voice record or whatsapp memalam from Mr. Husby “Saif nangis cari sayang tak nak tido..” haha.. :D

Baru 6 bulan keja kat IMU (International Medical University) Mr. husby pula transferred to Johor.  Guess what of course aku pun kena ikut sekali. PJJ? I don’t think it’s the best decision.  Memang aku terfikir pun nak PJJ tapi mengenangkan Saif yang perlukan both his parent, so aku matikan niat tu.  You can build your career anytime but the precious time with your precious one won’t be over again.  Walau aku terpaksa stop angan-angan untuk sambung master tahun ni.  Aku yakin Allah akan bagi reward yang lebih besar untuk aku. 

So, next week will be my new chapter of life.  Or to be exact, our new chapter of life.  Mulakan hidup baru di tempat baru, which is kitorang tak pernah imagine akan pindah JB. But since we love travel, we are so excited to see what awaiting us there.  We are not expecting much but, we were expecting a more challenging life.  Since Mr. husby dah pindah dulu, aku menanti hari menghabiskan notice of resignation.  Dengan Saif.  So sebulan ni memang life aku banyak dengan saif.  Budak yang makin banyak akal. But all went smooth.  Ya, I think so. Haha.  Semalam pegi servis kete, which is aku tak pernah buat.  Seriously.  Sebelum ni memang mr.husby yang akan pegi servis kete aku. Keje aku drive je. ;D So, aku pun jelling-jeling pusat servis yang dekat dengan rumah.  Ada je.  So aku pun pegi, senang je. Tak susah mana. Time lunch aku keluar jap dari ofis. About 20 minutes macam tu siap! Ahah.  Aku pun balik ofis dengan senang hati.

Teringat zaman bujang dulu, semua buat sendiri.  Of course la aku tak sempat rasa kehidupan bujang selepas graduate haha tapi zaman study dulu apa-apa semua kena settle sendiri.  Bila sorang-sorang macam ni rasa seronok pula haha.  Tapi honestly, I am prefer untuk ada suami di sisi.  Sekali sekala boleh.  Kalau berkala-kala, payah jugak. ;D  Mula-mula fikir suami nak ke Johor dulu aku dah macam “ya Allah penatnya tu.. balik keje kena layan saif, dulu suami ada senang ckit boleh rehat.”  Tapi bila dah lalui semua ni, oh takdelah seburuk yang aku imagine haha.  Allah kan ada.  Kau boleh mengadu segala kepenatan, stress, kesedihan kau pada Dia.  Allah bagi segala ribut taufan dalam hidup kau sebenarnya hanya untuk buat kau lagi dekat dengan Dia. Jadi untuk sebulan ni I just enjoy my single life with the cenonet boy.  Bila jalan-jalan orang ingat adik ;p

The truth is, anything happens to us has its own means.  Ketakutan kita pun boleh jadi satu makna.  Bila kita takut, siapa lagi yang boleh lindungi kita? Siapa lagi yang boleh beri kita rasa selesa dan selamat bila kita hanyut di tengah-tengah lautan di saat takda seorang pun yang kita boleh berharap.  Entah mati, entah hidup.  Bila kita miskin, siapa lagi yang boleh memberi.  Takkan nak mintak kat orang kan.  Bila kita sedih, siapa lagi yang boleh tarik kita bangkit kembali?  Bila kecewa, pada siapa lagi nak berharap untuk pulihkan balik hati yang retak? Tak ada siapa. Allah sahaja.  Yang menghidupkan dan mematikan.  Tiada siapa yang lebih berkuasa berbanding Dia. Mintak dengan Allah sungguh-sungguh.  Mengadu sungguh-sungguh.  Dia Maha Mendengar, Maha Memberi.  The powerful One.

Semua yang jadi Allah punya maksud yang tersendiri.  Untuk bawa kita lagi dekat dengan Dia.  Bak kata Yasmin Mogaheed “You thought the storm, the ocean, the fear, the sadness, the mistakes, the loss, the brokenness was all bad for you. But really it was only a means. It was all a vehicle to make you seek Him. To bring you back. To bring you back to completion, to happiness, to life. To bring you back to where you began. To bring you back to all that you really seek.”

To bring you back to Him.

So, what you feel about, your sadness your fear it only means to bring you back to Allah. Everything inside us was created to enable our journey to find the true fill, to find Him


Bila dah lama tak menulis, panjang pula sesi muhasabah haha.  Oklah, nak sambung buat kerja.  See you all again.  Doakan saya rajin menulis lepas ni. Hopefully *finger cross” ;D

Run towards the creation, you lose God and the creation. Run towards God, you gain God and the creation

Tuesday, February 16, 2016

Sanah Helwa Saif :')

14.2.15

Tarikh istimewa, lahirnya amanah ummi dan abah.  Saif Amzar Az Zuhayli.  Today he turns one year old! ^_^

Eh, woww.. dah lama tak tulis apa-apa kat blog ni hahaha.  Berhabuk, puh, puh, puh! :D

Whatever it is, happy birthday my son.  Ummi and Abah love you very much, much and much. Moga Allah pelihara kamu selalu anak. Moga ummi dan abah mampu jadi yang terbaik untuk kamu.  Satu saat nanti andai ummi dan abah lalai dengan dunia ini, ingatkan ummi dan abah.  :') Ummi sedih anak ummi dah besar haha..

My dear son, hidup ni tak selalu indah, tak selalu senang.  Tapi ummi dan abah akan sentiasa ada (biiznillah) untuk kamu.  The most important thing, Allah is always there for you.  Mungkin ummi dan abah akan tinggalkan kamu, tapi Allah takkan pernah tinggalkan Saif. Remember that.  Moga kamu jadi anak yang soleh, hamba Allah yang taat dan berguna untuk ummah.

Love you son, sanah helwa :)

Lets the pictures told everything!

#Saif1year




















Allahumma faqihhu fiddin wa alimhul hikmatal wa ta'wil. Amin :)



Thursday, August 14, 2014

This Is the Story... #2



Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t..

Masa tak pernah menanti, dia akan terus pergi dan berlalu tanpa kita sedari.  Dan ini adalah salah satu post yang tertangguh sekali lagi. *Sigh* -_-" tak taulah busy tang mana, berbulan2 post ni tertangguh. Nampak sangat malasnya. Kehkehkeh. Ok, kali ni  dah janji dengan diri sendiri kali ni nak update sungguh-sungguh walaupun sedikit (muka gigih).

Sebenarnya nak cerita sikit tentang persiapan majlis resepsi yang dah berlalu  setahun tu hakhakhak.. Rasa macam baru semalam sebenarnya tapi rupanya dah setahun.  ;D Tambahan pula Ogos dan September ni sungguhlah banyak undangan majlis bahagia.. alhamdulillah3x.. Kena susun jadual betul2 mana yang sempat nak pegi. Usahakan sehabis baiknya.

Ok, dari dulu bila tengok orang kawen, saya sendiri simpan impian kononnya nak buat set baju kawen sendiri. haha.. bajet pandai sulam dan jahit lerr tu. Bila tengok belog2 orang DIY veil sendiri, teruja rasanya. So, bila tarikh kawen sendiri dah diputuskan dan masa tu saya sedang melalui FINAL PROFESSIONAL EXAM! Saya mula la fikir macamana nak buat dalam keadaan yang busy pulak tu. Dengan posting kat hospital yang masih tak habis.  Ok, tarikf nafas, duduk dan bincang. My BFF Fiona yang tersangat besstttttt tu tolong duk bagi idea.  Ok, kita akan buat macamni, macamni dan macamni.  Makanya, terhasillah lakaran dua baju pengantin yang vogue gitu haha. Baju pengantin muslimah ala-ala dress princess gitu.  Saya punyalah excited. Dengan terhasilnya lakaran itu maka bermulah pengembaran kami menyiapkan set baju itu.  Balik je dari hospital ada masa luang sikit, mulalah tenun sini, tenun sana, cucuk sini, cucuk sana.

Hasilnya, tadaaa!!!! ceh..hahaha..



Alhamdulillah puas hati.. Yang atas tu baju untuk resepsi dan yang bawah tu untuk nikah.  Kalau nak cerita detail perjalanannya satu-satu memang tak habis satu malam cehh..haha.. Tapi yang sebenarnya, seumur hidup saya memang tak pernah jahit-jahit baju or sulam-sulam bagai ni.  Bila tengok kat belog2 orang tu yang rasa terinspirasi.  Dan saya sangat bertuah sebab ada sahabat macam ona yang kretif terlebih2 hehe... Maka terhasillah baju idaman saya dan sangat berbaloi pun sebabnya kalau sewa baju kat kedai, fesyen sama saja dan disebabkan saya ni tersangatlah kecik gitu, selalunya memang susah nak dapatkan saiz.  Yang ni memang puas hati.

Bila balik dari kampus,family tanya pasal baju. Dan saya dengan bangganya bagitau, dah ada, siap tunjuk lagi dan cerita macamana kitorang siapkan.  Mak sendiri macam taknak percaya anak bongsu dia boleh buat macamtu haha. Sebabnya, yelah seorang ibu sangatlah kenal anak dia macamana ye dak? eheh. My sister n cousin pun semua macam tak caya je baju tu kitorang siapkan sendiri. Apapun alhamdulillah atas izin Allah dan bantuan my bestieee.. ;)

Tibalah di hari bahagia itu.  Mak andam semua memang tak ada. Yang ada cuma sahabat2 yang supportive and tolong tempekkan bedak sikit-sikit agar tak pucat, tu je. Memang original habeslah haha. Ingat lagi kata achik "umi jangan mekap banyak2 tau, nanti muslimin kat luar gelak" haha. Ok, itu scary. Come, let the pictures tell everything.. ;)





Hiasan idaman saya.. ;)



Masa ni mula-mula nak masuk dewan. Masa nilah mula nak fikir macam2, nebes semacam. Bisik kat en.husband "err..enta (masa ni x mampu lagi nak panggil abg haha), jalan slow-slow tau..takut nanti kasut cabut -_-" haha.. ok x biasa pakai heel macamtu. Suami balas ckp "xpa, abg pegang tgn ok.." ^_* hikhikhik..






Masa kat atas ni pun sempat lagi bisik "penat la senyum.." hahaha..






The guests.. ;)



Ni sahabat husband (yg baju purple tu adik) jadi our band yang menghiburkan haritu.. Sedap tau suara diorg hehe.. ;)



Schoolmate husband.. ;)




My family in-laws.. ;) purple... Husband anak sulung memang xde anak2 buah lagi la hehe.. Honestly, to have such a wonderful family like them is a big gift from Allah.. How grateful I am.. ;') May Allah grant us with His jannah..






My big family... anak2 buah ramai.. since saya paling bongsu dalam family besar.. ^_* Love them all very much! 



The girls yang hadir. Thank you so much my dear all... ^_* Moga dapat jodoh yang soleh cepat2.. ;p


Yang ni gabungan sahabat2 muslimin n muslimat KAMI... ;) Yang lelakinya malu-malu kucing masa naik pentas tengok gadis2 solehah ramai sangat... ;p


My kakak2 yang sangat2 awesome.. Miss ^_* Really miss them much!




Husband dengan one of his BFF.. Tak tau lah sembang apa. Saya pun dah kena culik dengan gegirls pegi posing dengan gembiranya hehe.. ^^,


My BBF a.k.a sister in law.. This october pun dia bakal bergelar puan.. Pls pray for her.. ;)



My cutie sweetie Fiona.. ;)


To have both of u in my life is a greater gift from Him.. Thanks Allah.. ;') May Allah grants both of u with jannah...



Gambar terakhir sebelum majlis berakhir.. Masa ni nak balik dah, muka pun dah nampak letih sangat tapi masih mampu tersenyum. Maka bermula lah perjalanan bahtera kehidupan berdua bersama. Bahtera yang dikemudi oleh seorang lelaki yang saya percaya mampu untuk memimpin sehingga ke firdausiNya. ;')

*********************

Sebenarnya beratus-ratus banyaknya lagi picture yang ada dalam simpanan.. Nak upload semua memang tak mampu sangat2.. Yang ni pun main rambang jer select.. Asal ada kehkehkeh... ;D X masuk yang belah lelaki lagi. Hanya sekadar nak menconteng lakaran kisah di hari bahagia... ;)

Masa ramadhan lepas sebenarnya nak sambung post ni tapi sangat-sangat tak larat. Dengan sakit belakangnya dan dua hari sebelum ramadhan tu, balik dari kerja en.suami bawa makan kat restoran sebab tak larat nak masak. Masa tengah tunggu pesanan sampai, tiba2 rasa nak termuntah. En. zauj tenangkan sambil urut2 belakang. Masa makan memang tak tahan, akhirnya muntah juga. eheh.. Suami tak tunggu lagi bayar dan terus bawa saya balik. Sampai rumah memang sakit pinggang yang amat. Cakap kat suami mungkin sebab banyak berlari dan berdiri masa dekat ward. Suami pula dengan baiknya urut seluruh badan sampailah saya tertidur dengan amannya bermimpikan bulan bintang.. ;D

Esoknya husband suggest pegi klinik, sebab tengok isteri dia ni macam dah tak larat sangat. Tergerak hati nak buat urine test. Cakap dengan suami. And guest what, saya terkejut yang amat bila tengok dua line jelas di situ. Terketar2 rasa dia hahaha.. Hepiiiii yang amat. SubhanAllah, alhamdulillah... Sangat-sangat tak expect. Keluar dan tengok husband dengan muka yang sangat pelik. Bagi husband tengok dan husband terus senyum, peluk lama dan cium dahi berulang kali sambil tak henti2 sebut subhanAllah, alhamdulillah. Ramadhan gift... ;')

Husband dengan tak sabarnya terus call family. Bukan main hepi lagi. First grandchild for both family, inshaaAllah... ;') Dear alls, please pray for the miracle in my tummy.. Moga dia sentiasa sihat dan jadi anak yg soleh.. 

Syg ummi kata "assalamualaikum aunties and uncles, today I'm 3 months old.." ^_^ InshaaAllah nanti nak tulis pengalaman sepanjang first trimester di bulan ramadhan.. Penuh mencabar dengan all day sicknessnya, sakit belakang dengan kerja di ward yang sangat busyyy memanjang.. *Ummi kuat* ^_^

Love,

Sue



Wednesday, May 07, 2014

This Is the Story... #1

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t

Sekian lama jemari tidak menari, beku rasanya mencari sisipan yang hilang terbang dek angin yang menggoncang. Terkadang hati berkata tapi lidah kelu tak bersuara. Terkadang segala rasa pun hilang oleh masa yang terus berjalan, terus dan terus bergerak tanpa menunggu kita. Beruntunglah pada mereka yang bersegera melakukan kebaikan dan segera meninggalkan maksiat. Bersegera menambah amal, bersegera taubat dan kembali kepada fitrah manusia yang mencintai kebaikan dan mencintai orang yang berbuat kebaikan. J

April berlalu. Sungguh pantas 2014 berjalan, tak menunggu walau sedetik. Alangkah rugi andai masa terus kita biarkan, dengan perkara sia-sia. Right? J


Nak dijadikan cerita, semalam, ada sahabat blog a.k.a follower hantar mesej kat inbox fb bertanya “eh, sue dah kawen ke? Laa..tak tau pun, kat blog tak pernah update pun”

Dan saya macam “eh, saya ada blog ke?” ;D Seriously memang dah tak ingat langsung pasal blog ni. Hampir setahun jugakla sejak last update, hehe.. Tapi yang sebenarnya ada jugak post dekat fb mungkin akak tak perasan kot.

Since dah janji nak cerita ceriti serba sedikit macamana saya terkawen ni,(Alhamdulillah) kena tulis jugakla walaupun dah LAPAN bulan sebenarnya! ;D So, where should I begin?

Bila begini, saya teringat satu kisah menarik yang berlaku sebelum kenal jasad sang suami. Aturan Allah yang sangat indah sebenarnya. 

10 August 2008

“Siapa mesej tu?”
“Xda siapa.. sahabat dekat matrik”
“Ouh.. dia baik x?”
“Baik..knp akak?”
“Xda apa..saja.. Akak ada kenal seorang lelaki ni dekat sekolah akak dulu, dia baik sangat, baik akhlaknya, baik agamanya. Nama dia Azri.”
“Ouh..”
...
Hmm.. ok, sebenarnya dialog kat atas sekali tu, adalah dialog antara saya dengan kak rin. Siapa kak rin ni panjang jugakla nak cerita hehe. Masa dialog ni berlaku kak rin ziarah ke rumah, masa tu hari ketiga nenek kesayangan meninggal. Masa  tu sedih sangat, rushing balik dari matrik bila tahu nenek pergi. So masa tengah sedih-sedih tu, one of my sahabat irfaan mesej bagi hati rasa tenang sedikit untuk tidak terlalu bersedih. Suddenly dialog tu pun berlaku. But, frankly speaking, tak pernah bother pun siapa ‘Azri’. Sebabnya perbualan itu tiba-tiba berlaku dan berhenti setakat di situ, dan saya balik matrik tanpa pernah rasa itu benda penting dalam hidup.  Rupanya, siapa sangka nama itulah yang bakal jadi teman ke syurga, insyaAllah. J

Masa tahun 2012, sejak family dah kembali menetap di Sabah, maka tahun tu merupakan tahun pertama saya berkenalan dengan sahabat-sahabat di bumi sendiri.  Masa ni lah saya kenal jasad lelaki yang bernama di atas itu.  Tapi cerita tahun 2008 tu tak ingat pun masa tu.  Dan saya pun kenal begitu saja lantaran berada dalam persatuan yang sama.  Waktu itu adalah cuti semester di U, makanya habis cuti semester saya kembali ke U dan meneruskan aktiviti seperti biasa. Balik ke U, tidak pernah imagine benda ni akan jadi, dengan tiba-tiba saja dapat panggilan dia mahukan saya.

To be truth, lelaki yang ada disebelah saya sekarang ni adalah lelaki yang tak pernah saya imagine saya akan kahwin dengan dia, akan jadi suami saya dan saya akan jadi isteri dia. Tak pernah.  Sebab saya cuma kenal masa tu dan its suddenly happen.  And when I’ve been told that he wants me, I’m cried. Yaa, saya nangis. You know why? Sebab saya tak pernah bayangkan dia, tak pernah terlintas lelaki ni nak dengan saya. Dan masa tu ada orang lain yang nak dengan saya dan ada pula yang saya harapkan. Tak mampu nak fikir masa tu, dan tak mampu nak buat keputusan dengan baik. Keputusan yang sebenar-benar tertangguh selama 6 bulan. Balik cuti sem, bincang dengan family, dan family cakap terima.  Selepas dari semua ni terlalu banyak ceritera2 yang berlaku, argument, bingung dan macam2 lagi.  But, yes.. for everything happens, ada hikmah disebaliknya. Terlalu sukar untuk diceritakan.  Pada setiap mata yang memandang, telinga yang mendengar hanya boleh menilai sekadar luaran.  Hanya yang menghadapi mampu merasa setiap kesakitan, setiap airmata dalam perjalanan menuju kebahagiaan.  And after all the hardness and the tears, on...

10.8.2013





Saya menjadi seorang isteri kepada dia yang tidak pernah saya sangka.  Saya kahwin dengan lelaki yang saya tak pernah terlintas untuk hidup bersama.  Lelaki yang pada asalnya saya hanya kenal nama dan jasadnya sahaja.


 


Lelaki yang ibu dan family saya percaya sangat baik. Dan memang dia lelaki yang terbaik untuk saya.  I asked Allah for the best and He gives me the best man for me to live with.  Lelaki yang mencintai kelemahan saya dengan penuh kesabaran, menyayangi saya kerana Allah.  ;’)  Dulu saya pernah berfikir sama ada saya mampu atau tidak mencintai suami saya ini dengan hati yang ikhlas tanpa ragu, dan rupanya saya sangat mampu. 

Saya pernah tanya dia selepas nikah, “kenapa masih mahu dengan saya walaupun berkali-kali saya tolak dan lari?”

Dia jawab “ sebab masa tu saya yakin, saya mahu dengan kamu atas petunjuk dari Allah.” ;’)


Saya dan dia membesar di daerah yang sama, tapi tidak pernah kenal jasad dan rupa, tidak pernah bersekolah di tempat yang sama walaupun peluang untuk kenal itu sangat besar.  Lelaki yang pada asalnya saya kenal namanya 5 tahun yang lepas, siapa tahu hari ini dia jadi suami saya. SubhanAllah. Hebatnya  perancangan Allah. J




Hari ini, saya bahagia.  Moga Allah jaga kebahagiaan ini.  Sehingga di usia ini, saya bahagia tapi tak sempurna.  Tapi sedang belajar dengan bahagia.  Suami saya, keluarga kami itu cinta saya.  Sahabat-sahabat itu cinta saya. Orang sekeliling moga jadi cinta saya.  Cinta saya moga kerana Engkau Ya Rabb.





Pada semua family, sahabat-sahabat, hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian pada kami.  Kami sayang semua dan berusaha membahagiakan semua.  Moga Allah kumpulkan kita semua di syurga Dia. ;’)



Pertama kali jurugambar suruh pandang dan salam suami, lelaki asing dalam hidup sebelum ini.  Sangat malu dan tersipu-sipu.  Tapi disitu ada keberkatanNya.  




Ibu mertua yang owesome dan sangat baik. Moga saya juga mampu menjadi ibu sebaik beliau. Aminn.. (doakan sama2 k..)



Adik beradik ipar yang sangat2 owesome. Macam abangnya juga. ;)



Family yang supportive. Moga Allah satukan kami di syurga dan kekalkan kemanisan berkeluarga. Love u all!


Lastly,perjalanan majlis nikah hasil tangan adik ipar yang kreatif.. Di sini lafaz sakinah bermula ;')




Cinta itu amanah,
Amanah dari Allah.
Perkahwinan itu amanah,
Amanah dari Allah.
Bersama menuju Allah, bermatlamatkan Dia Yang Satu.  Moga Allah redha.



When someone loves you, he will ask you to be in heaven, together, forever.

(Ok, saya pendek. -_-“)

"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

p/s: pada semua doakan kami dikurniakan mujahid/mujahidah secepatnya. ;)


p/s2: Baju nikah hasil tangan dan design sendiri. Cantik tak? cantik tak? haha.. Nanti akan buat post khas cerita proses lahirnya dress, tudung dan veil hasil kreativiti budak tangan kiri yang tak berapa nak seni ni sebenarnya muehehe...

Love,
Sue