Tuesday, August 14, 2018

Move On Bukan Melupakan


Sebenarnya semalam agak busy sepanjang hari.  And I got a text message from my so called adik.  Adik la sebab muda dari saya kan dan kitorang memang sangat rapat. 

“Kak Sue, busy? Hehe”

So disebabkan memang betul-betul tengah busy I said to her tengah busy, malam nanti akak call k.

As promised, saya pun call la kan lepas dah call dengan husband, dah settlekan makan malam anak-anak. Try to call few times but she said can’t pickup it since she has something to do at the moment.   So we just text each other. 

“Malu sebenarnya mau bagitau dengan kak sue.  Tapi iya rasa macam perlukan kata-kata sikit pula.  Cuba sudah move on, tapi makin teringat-ingat.  Macam susah sangat mau lupa”

I replied her “Move on? Teringat-ingat? Maksudnya apa atau siapa? Haha”

Ok, so long story short, this adik before ni ada someone.  Serious relationship.  Sekarang study dekat U, someone special tu since form 5 katanya.  I think I know this guy, tapi tak tanya pun sebab bukan keperluan.  Putus since 5 bulan yang lepas, sebabnya that guy ada someone yang lain pula.

Sedih? Of course.  I know that feeling.  Sedih nak giler kot. Haha.  So tak perlu letak kaki dekat dia punya shoes sebab aku tahu apa dia rasa waktu ni.  Don’t mention 5 month, aku pun perlu dua tahun untuk terima orang lain dalam hidup.  It’s hurt tho.

Disebabkan aku ni dah jadi mak-mak, so agak terbatas juga untuk aku menaip dan sooth dia punya feeling tu.  Tengah nak menaip tu lah datang sorang “umii, umii..” :D  So I promised to her I will write something for her.  Bukan kata semangat sangat pun tapi just sharing an experience and let her know, its okay.

Okay, so first thing that you or we should know is, move on bukan bermaksud kita lupa.  Tak ingat. Hilang ingatan. No.  Our mind don’t erase.  Move on maksudnya kita betul-betul redha yang kita tidak ada jodoh.  Allah takdirkan sebaliknya untuk kita.  Cuma mungkin ada dua keadaan kenapa kita masih rasa ralat, masih teringat-ingat.  Even after sometime kenapa kita masih terfikirkan dia sebelum tidur? Kenapa masih teringin nak tahu tentang dia?

Satu keadaan di mana bila berpisah dalam keadaan perasaan masih sangat-sangat sayang. 

Yang ni bila teringat je kenangan lama tu yang jadi susah nak move on.  Bila sebut since sekolah menengah of course banyak tempat-tempat yang boleh mengingatkan kau pada dia.  Even kau lalu sekolah kau pun or dengar nama sekolah aku gerenti automatic kau akan ingat pasal dia.  Every little things pun dah boleh buat kau teringat. apatah lagi bila kita masih menyimpan barang or hadiah dari dia, mula lah ada perasaan teringat. Bila bukak you tube ke, keluar plak lagu yang sedih, ada kena mengena sikit mula lah berjuraian airmata! haha. Perempuan kan, jiwa sentimental sikit.  Tapi fikir balik dia ada lagi ke teringat pasal kenangan korang? Ingat, korang berpisah sebab he has someone new.  Dia happy dengan hidup dia.  So please, kau pun layak untuk bahagia walaupun ambil masa untuk heal and recover.

Mungkin haritu kau dan dia sama-sama redha dengan perpisahan, dan bila dia ada orang lain, pastinya perasaan rendah diri tu ada.  Dia ada someone new yang lebih baik dari aku, sebab tu dia pilih yang lain.  So kau pun cakap kau redha, dan doakan dia bahagia. Tapi jauh di sudut hati kau, semua yang kau ucap kat bibir tu langsung tak sama. Masih mengharap  dalam hati. mengharap yang one fine day dia akan text kau, or dia akan call, cakap kat kau yang dia rindu, or mengharap yang dia akan datang balik pada kau dan semua akan kembali seperti waktu dulu. Perasaan mengharap ni boleh membunuh, bila kita mengharap, kita berhadapan dengan dua kemungkinan which is gembira, atau hampa. The best is, kita sepatutnya berhenti berharap. Sebab, lebih kita berharap, kita akan jadi lebih sedih. Lebih sakit.  Mungkin dia betul betul dah bahagia bersama orang yang baru. 

Situasi lain, kau dah tak sayang sebenarnya, kau dah boleh terima dia tak de. 

Tapi kau susah nak terima kenyataan yang dia tak setia kat kau.  Kau cukup setia, even kau jauh, kau tetap ingat dia.  Ramai yang nak kat kau, tapi kau still setia mati kat dia sorang.  Kau berhempas pulas, untuk fight for the relationship, tapi after dah buat macam macam, hubungan berkecai jugak. Some more berkecai sebab baru berjauhan beberapa bulan dia dah ada orang lain.  Aku tahu macam mana sakit dia.  Dan kau akan keep on thinking why, why and why? Rasa rendah diri sebab kau akan rasa orang baru tu jauh lebih baik.  Sebab tu dia ada yang lain.  Well benda tu sakit, based on own experience dari tahun pertama kat U sampilah nak masuk tahun ketiga baru perasaan tu slowly hilang.  Bukanlah setiap masa perasaan tu ada, tapi ada masanya kau akan jadi teringat bila ada trigger.  So for me, belajarlah menerima kenyataan. Tak semua apa yang kita nak akan menjadi. 

Selain tu time korang break up dulu, banyak persoalan yang tak terluah. Sudahnya, persoalan-persoalan tu tak terjawab. Kenapa kau boleh cari lain? Kau tak hargai ke? Tak bermakna ke our relationship? trust me, even aku pun ada 1000 persoalan yang aku still nak kan penjelasan.  Dan bukan persoalan kau je sebenarnya.  Tapi ada satu part yang kau nak dia tahu betapa sakitnya perasaan kau.  Kau nak luah benda tu.  Kau nak dia tahu betapa kau sayangkan dia.  Kau cuba nak maafkan tapi kau risau di masa depan benda tu jadi igauan dan akhirnya kau memilih untuk berpisah walaupun sepenuh hati kau sangat sayangkan dia.  It is truly hurt.  Kenapa dalam banyak-banyak perkara, dia buat benda yang paling aku takut, paling aku tak boleh terima sebab aku ada sejarah family yang lelaki is shit.  Lelaki tak boleh setia dengan seorang.  Tapi saat aku bagi sepenuh kepercayaan, dia leburkan semua tu.  Tapi selepas bertahun, kau akan sedar, semua benda yang jadi tu sebenarnya Allah dah tentukan.  Itulah cara Allah nak bagi relationship tu putus sebagai signal yang dia bukan jodoh kau.  Macam mana sayang sekalipun, macam mana cinta pun, kalau Allah kata you are not meant for each other, ia tetap akan putus. 

To all of that, sedar dan yakinlah bahawa dia bukan jodoh yang dipilih Allah.  Usah melawan ketentuan Allah, nak ke hidup dengan orang yang tidak lagi mencintai kau?  Trust me, one day kau akan jumpa jodoh yang terbaik.  Dapat berkahwin dengan lelaki yang mencintai kita jauh lebih baik daripada berkahwin dengan lelaki yang kita cintai.  Hati manusia memang sukar untuk dikawal berbanding hanya zahiriah yang mudah untuk dikawal. Untuk melupakan satu demi satu benda dalam kehidupan yang telah kita lalui, mungkin susah.  Itu lah fitrah setiap manusia. bila sudah sayang, memang susah nak hilang rasa sayang. Sampai masa pasti akan hilang, mungkin makan tempoh yang agak lama.  Time will heal, in shaa Allah.  Back to basic, banyakkan ingat Allah.  Maafkan, dan berbahagialah.

Nafsu itu bagaikan anak kecil,
bila engkau biarkan dia menuruti kemahuannya,
dia akan melampaui batas,
tetapi jika engkau menghentikan,
dia akan terpisah,
palingkan hawa nafsu,
jangan sampai menguasai,
bila ia menguasai ia akan menjadikan engkau buta dan tuli,


Sue
Dah Move On.



Friday, August 10, 2018

Kisah Separuh Dekad


Hari ini.  5 tahun. Separuh dekad. Bagi yang dah lalui, mesti rasa alaaa jauh lagi perjalanan, banyak lagi nak tempuh. Well, ya still a long journey, tapi bila difikirkan banyak yang dah aku belajar dan faham. So sepanjang 5 tahun ni, satu benda yang sue boleh simpulkan, I found my new BFF!



Yes, my husband is my new bff. Obviously we spend more time together than with anyone else. Sharing benda yang menjengkelkan, melucukan, menyakitkan hati, menghabiskan movie waktu malam lepas anak-anak tidur, menangis, ketawa bila ada benda yang kitorang rasa silly, all together.





Benda yang paling tak terjangkau oleh akal adalah, selepas 5 tahun aku boleh teman dia keliling Pontian dari asar sampai lepas isyak semata-mata cari durian! Dari kecik sampailah aku besar ni (walaupun aku tetap kecik tak besar2) durian adalah benda yang paling aku tak suka. Awal-awal kawen dulu aku pernah pesan, kalau nak makan durian tidur kat luar sebab lepas kawen dia baru bagitau dia hantu durian. Which is sangat kontra dengan aku. Tapi lepas 5 tahun aku boleh teman dia pegi cari benda kesukaan dia. Well that is what bff do. Support benda yang bff kau suka walaupun kau sangat benci benda tu.





Just like macam dengan bff zaman U dulu, we are pretty amazing team. Kitorang akan take turn tukar diapers anak, mandikan, tidurkan. Bila malam contoh adwa tetiba terjaga pukul 3 pagi merengek2, dan aku pun dah putus asa pujuk, dia take turn bawak adwa turun bawah, yang akhirnya bila bangun subuh aku tengok dua2 tidur kat karpet 😝. Dan benda tu akan terus berulang dan berulang 😂



Orang kata 5 tahun pertama lain ujiannya. Challenges sepanjang separuh dekad ini, yes definitely we have seen the best and the worst days and survived them, together. Panjang sangat kalau nak cerita jatuh bangun selama ni. But at the end, kitorang senyum kemenangan sebab berjaya lalui segala mak nenek kepayahan, kesusahan dan  keperitan. Indeed, benda tu jadi memori yang sangat indah buat kami. Kalau pegi tempat yang ada sentimental value sikit, mesti aku atau dia akan cakap "ingat tak dulu dekat sini" eceh haha.





Apa pun selepas 5 tahun ni, kitorang still enjoy doing things together. We like talking to each other, atau yang lebih tepat dengar dan belajar antara satu sama lain. Paling best, aku boleh cerita apa sahaja tanpa risau dikecam or being judged 😝. Dan paling penting, aku tak perlu risau di tikam belakang. Rahsia tak akan bocor ok.  Confirm. Haha.
Last to abang, thanks for everything.  Harini saya kirim doa di kejauhan moga Allah sentiasa merhamati kita, dan temukan kita di syurgaNya.
Ya Allah, Tuhan Yang maha Pengasih dan Penyayang…

“Jagalah insan ini di kala penjagaanku tidak sampai kepadanya,
Sayangilah dia di kala rasa sayangku tidak mampu merangkulnya dalam dakapan yang nyata
Perhatikan dia dikala perhatianku tidak terangkum dalam kata yang sahaja
Kerana Engkau punya segala yang ku tak punya
Kerana aku ingin dia selalu menjadi pendampingku,
Di Dunia dan harapnya bertemu di Syurga Mu jua Ya Rabb”

Ya Allah, sempurnakanlah kebahagiaan kami dengan menjadikan perkawinan kami ini sebagai 
ibadah kepada-Mu dan bukti ketaatan kami kepada sunnah Rasul-Mu.

Ya Allah, indahkanlah rumah kami dengan kalimah-kalimah-Mu yang suci. Suburkanlah kami dengan keturunan yang membesarkan asma’-Mu. Penuhi kami dengan amal soleh yang Engkau redhai. 

Jadikan kami insan yang tenang dan menenangkan orang sekeliling serta teladan yang baik bagi manusia.

Ya Allah…damaikanlah pertengkaran di antara kami, pertautkan hati kami, dan tunjukkan kepada kami jalan-jalan keselamatan. Selamatkan kami dari kegelapan kepada cahaya. 
Jauhkan kami dari keburukan yang tampak dan tersembunyi.

Ya Allah…berkatilah pendengaran kami, penglihatan kami, hati kami, keturunan kami dan ampunilah kami. Jadikanlah kami termasuk golongan orang-orang mukmin.

Aameen Yaa Rabbal Alamin



We love you and we miss you very much!

Thursday, April 12, 2018

Hari Ni Rasa Nak Menulis

Hihi, tajuk pun suka hati. Ya, hari ni rasa nak menulis. Sebab entahlah, sebab rasa lama tak menulis dari hati.

Sebenarnya beberapa harini rasa macam nak move on. Move on sangat kan haha.  Taklah maksud saya, nak berhijrah pula dari sini (baca: Johor).  Mungkin betul cakap suami, saya ni memang jenis tak boleh stay lama di suatu tempat.  Setiap dua tahun kena pindah, kalau tak dia jadi macam demotivated. Berselirat rasa. BFF pula seorang kat Madinah, ada yang dah ke Qatar.  Adakah saya perlu ke sana juga? Haha. 

Kalaulah boleh husband tak kerja, dah terbang ke sana sini.  Apakan daya, kaki masih terikat.  Tapi at least mungkin kena move dari sini pula ke tempat lain.  But not Sabah, tak ready lagi untuk settle down.  Maybe one day insyaAllah.  Tidak bukan jiwa muda.  Tak. Tapi rasa sayang dengan umur yang masih muda, tenaga yang masih banyak, dihabiskan duduk selesa sendiri. Hijrah ni sangat best sebenarnya.  Sebab itu juga saya dan suami suatu ketika dulu buat keputusan untuk berhijrah walaupun dah selesa ditempat sendiri. Merasa hidup ditempat orang, banyak sangat yang kita boleh belajar.  Jumpa ramai orang, bersilaturrahim dan memahami kerenah-kerenah manusia.  Satu yang saya rasa tak akan lalui kalau just stay dulu.  Hikmah dan nikmat :)

Barang siapa berhijrah di jalan Allah, niscaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak. Barang siapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (QS an-Nisa’ [4]: 100)

Rasa diketuk-ketuk hati ini untuk melihat suasana yang baru.  Tempat yang baru, bau udara yang berbeza.  Hati tertanya, dimana pula Allah tempatkan selepas ini? Saranan dalam surat cinta ini sering berlagu

“Tidaklah mereka menjelajah di muka bumi, supaya mereka mempunyai hati yang dapat memikirkan atau telinga dapat digunakan untuk mendengar? Kerana sebenarnya bukan mata yang buta, tetapi yang buta ialah hati dalam dada.” (Surah al-Hajj, ayat 46)

Sebenarnya berhijrah selama beberapa tahun ini banyak mengajar.  Apa yang boleh saya katakan, hijrah selama ini lebih kepada mencari ketenangan dan menikmati keindahan dunia ciptaan Tuhan serta melihat kepelbagaian budaya, bangsa dan masyarakat yang berada di bumi ini. Kesemuanya sebagai tanda kebesaran dan keagungan ALLAH.  Merasa banyaknya pertolongan-pertolongan Allah yang hadir saat kita bergantung harap hanya pada Dia. Jauh dari keluarga, we learnt so much.  InsyaAllah will look for new place, new journey, new experience.  Doakan dapat berhijrah secepatnya.  :)

“Apabila kamu telah berazam maka bertawakkallah kepada Allah S.W.T.”


Sue
Love to Travel


Wednesday, February 17, 2016

Everything happens it was only a means

Bismillahirrahmanirrahim..

It’s been almost two years I didn’t write anything in this blog! (except yesterday) Two years! Wow, haha.. Such a long time.  Dari pregnant kan Saif sampailah Saif dah umur setahun. Quite long I think.  Have been busy with live as a wife, mother, and a teacher. Yes, I am a teacher now for medical student, no longer working in hospital.  Seronok. Seronok sangat sebab dah tak perlu keja di waktu malam and the most important thing I have more time to spend with Saif.  Dah takde voice record or whatsapp memalam from Mr. Husby “Saif nangis cari sayang tak nak tido..” haha.. :D

Baru 6 bulan keja kat IMU (International Medical University) Mr. husby pula transferred to Johor.  Guess what of course aku pun kena ikut sekali. PJJ? I don’t think it’s the best decision.  Memang aku terfikir pun nak PJJ tapi mengenangkan Saif yang perlukan both his parent, so aku matikan niat tu.  You can build your career anytime but the precious time with your precious one won’t be over again.  Walau aku terpaksa stop angan-angan untuk sambung master tahun ni.  Aku yakin Allah akan bagi reward yang lebih besar untuk aku. 

So, next week will be my new chapter of life.  Or to be exact, our new chapter of life.  Mulakan hidup baru di tempat baru, which is kitorang tak pernah imagine akan pindah JB. But since we love travel, we are so excited to see what awaiting us there.  We are not expecting much but, we were expecting a more challenging life.  Since Mr. husby dah pindah dulu, aku menanti hari menghabiskan notice of resignation.  Dengan Saif.  So sebulan ni memang life aku banyak dengan saif.  Budak yang makin banyak akal. But all went smooth.  Ya, I think so. Haha.  Semalam pegi servis kete, which is aku tak pernah buat.  Seriously.  Sebelum ni memang mr.husby yang akan pegi servis kete aku. Keje aku drive je. ;D So, aku pun jelling-jeling pusat servis yang dekat dengan rumah.  Ada je.  So aku pun pegi, senang je. Tak susah mana. Time lunch aku keluar jap dari ofis. About 20 minutes macam tu siap! Ahah.  Aku pun balik ofis dengan senang hati.

Teringat zaman bujang dulu, semua buat sendiri.  Of course la aku tak sempat rasa kehidupan bujang selepas graduate haha tapi zaman study dulu apa-apa semua kena settle sendiri.  Bila sorang-sorang macam ni rasa seronok pula haha.  Tapi honestly, I am prefer untuk ada suami di sisi.  Sekali sekala boleh.  Kalau berkala-kala, payah jugak. ;D  Mula-mula fikir suami nak ke Johor dulu aku dah macam “ya Allah penatnya tu.. balik keje kena layan saif, dulu suami ada senang ckit boleh rehat.”  Tapi bila dah lalui semua ni, oh takdelah seburuk yang aku imagine haha.  Allah kan ada.  Kau boleh mengadu segala kepenatan, stress, kesedihan kau pada Dia.  Allah bagi segala ribut taufan dalam hidup kau sebenarnya hanya untuk buat kau lagi dekat dengan Dia. Jadi untuk sebulan ni I just enjoy my single life with the cenonet boy.  Bila jalan-jalan orang ingat adik ;p

The truth is, anything happens to us has its own means.  Ketakutan kita pun boleh jadi satu makna.  Bila kita takut, siapa lagi yang boleh lindungi kita? Siapa lagi yang boleh beri kita rasa selesa dan selamat bila kita hanyut di tengah-tengah lautan di saat takda seorang pun yang kita boleh berharap.  Entah mati, entah hidup.  Bila kita miskin, siapa lagi yang boleh memberi.  Takkan nak mintak kat orang kan.  Bila kita sedih, siapa lagi yang boleh tarik kita bangkit kembali?  Bila kecewa, pada siapa lagi nak berharap untuk pulihkan balik hati yang retak? Tak ada siapa. Allah sahaja.  Yang menghidupkan dan mematikan.  Tiada siapa yang lebih berkuasa berbanding Dia. Mintak dengan Allah sungguh-sungguh.  Mengadu sungguh-sungguh.  Dia Maha Mendengar, Maha Memberi.  The powerful One.

Semua yang jadi Allah punya maksud yang tersendiri.  Untuk bawa kita lagi dekat dengan Dia.  Bak kata Yasmin Mogaheed “You thought the storm, the ocean, the fear, the sadness, the mistakes, the loss, the brokenness was all bad for you. But really it was only a means. It was all a vehicle to make you seek Him. To bring you back. To bring you back to completion, to happiness, to life. To bring you back to where you began. To bring you back to all that you really seek.”

To bring you back to Him.

So, what you feel about, your sadness your fear it only means to bring you back to Allah. Everything inside us was created to enable our journey to find the true fill, to find Him


Bila dah lama tak menulis, panjang pula sesi muhasabah haha.  Oklah, nak sambung buat kerja.  See you all again.  Doakan saya rajin menulis lepas ni. Hopefully *finger cross” ;D

Run towards the creation, you lose God and the creation. Run towards God, you gain God and the creation

Tuesday, February 16, 2016

Sanah Helwa Saif :')

14.2.15

Tarikh istimewa, lahirnya amanah ummi dan abah.  Saif Amzar Az Zuhayli.  Today he turns one year old! ^_^

Eh, woww.. dah lama tak tulis apa-apa kat blog ni hahaha.  Berhabuk, puh, puh, puh! :D

Whatever it is, happy birthday my son.  Ummi and Abah love you very much, much and much. Moga Allah pelihara kamu selalu anak. Moga ummi dan abah mampu jadi yang terbaik untuk kamu.  Satu saat nanti andai ummi dan abah lalai dengan dunia ini, ingatkan ummi dan abah.  :') Ummi sedih anak ummi dah besar haha..

My dear son, hidup ni tak selalu indah, tak selalu senang.  Tapi ummi dan abah akan sentiasa ada (biiznillah) untuk kamu.  The most important thing, Allah is always there for you.  Mungkin ummi dan abah akan tinggalkan kamu, tapi Allah takkan pernah tinggalkan Saif. Remember that.  Moga kamu jadi anak yang soleh, hamba Allah yang taat dan berguna untuk ummah.

Love you son, sanah helwa :)

Lets the pictures told everything!

#Saif1year




















Allahumma faqihhu fiddin wa alimhul hikmatal wa ta'wil. Amin :)



Thursday, August 14, 2014

This Is the Story... #2



Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t..

Masa tak pernah menanti, dia akan terus pergi dan berlalu tanpa kita sedari.  Dan ini adalah salah satu post yang tertangguh sekali lagi. *Sigh* -_-" tak taulah busy tang mana, berbulan2 post ni tertangguh. Nampak sangat malasnya. Kehkehkeh. Ok, kali ni  dah janji dengan diri sendiri kali ni nak update sungguh-sungguh walaupun sedikit (muka gigih).

Sebenarnya nak cerita sikit tentang persiapan majlis resepsi yang dah berlalu  setahun tu hakhakhak.. Rasa macam baru semalam sebenarnya tapi rupanya dah setahun.  ;D Tambahan pula Ogos dan September ni sungguhlah banyak undangan majlis bahagia.. alhamdulillah3x.. Kena susun jadual betul2 mana yang sempat nak pegi. Usahakan sehabis baiknya.

Ok, dari dulu bila tengok orang kawen, saya sendiri simpan impian kononnya nak buat set baju kawen sendiri. haha.. bajet pandai sulam dan jahit lerr tu. Bila tengok belog2 orang DIY veil sendiri, teruja rasanya. So, bila tarikh kawen sendiri dah diputuskan dan masa tu saya sedang melalui FINAL PROFESSIONAL EXAM! Saya mula la fikir macamana nak buat dalam keadaan yang busy pulak tu. Dengan posting kat hospital yang masih tak habis.  Ok, tarikf nafas, duduk dan bincang. My BFF Fiona yang tersangat besstttttt tu tolong duk bagi idea.  Ok, kita akan buat macamni, macamni dan macamni.  Makanya, terhasillah lakaran dua baju pengantin yang vogue gitu haha. Baju pengantin muslimah ala-ala dress princess gitu.  Saya punyalah excited. Dengan terhasilnya lakaran itu maka bermulah pengembaran kami menyiapkan set baju itu.  Balik je dari hospital ada masa luang sikit, mulalah tenun sini, tenun sana, cucuk sini, cucuk sana.

Hasilnya, tadaaa!!!! ceh..hahaha..



Alhamdulillah puas hati.. Yang atas tu baju untuk resepsi dan yang bawah tu untuk nikah.  Kalau nak cerita detail perjalanannya satu-satu memang tak habis satu malam cehh..haha.. Tapi yang sebenarnya, seumur hidup saya memang tak pernah jahit-jahit baju or sulam-sulam bagai ni.  Bila tengok kat belog2 orang tu yang rasa terinspirasi.  Dan saya sangat bertuah sebab ada sahabat macam ona yang kretif terlebih2 hehe... Maka terhasillah baju idaman saya dan sangat berbaloi pun sebabnya kalau sewa baju kat kedai, fesyen sama saja dan disebabkan saya ni tersangatlah kecik gitu, selalunya memang susah nak dapatkan saiz.  Yang ni memang puas hati.

Bila balik dari kampus,family tanya pasal baju. Dan saya dengan bangganya bagitau, dah ada, siap tunjuk lagi dan cerita macamana kitorang siapkan.  Mak sendiri macam taknak percaya anak bongsu dia boleh buat macamtu haha. Sebabnya, yelah seorang ibu sangatlah kenal anak dia macamana ye dak? eheh. My sister n cousin pun semua macam tak caya je baju tu kitorang siapkan sendiri. Apapun alhamdulillah atas izin Allah dan bantuan my bestieee.. ;)

Tibalah di hari bahagia itu.  Mak andam semua memang tak ada. Yang ada cuma sahabat2 yang supportive and tolong tempekkan bedak sikit-sikit agar tak pucat, tu je. Memang original habeslah haha. Ingat lagi kata achik "umi jangan mekap banyak2 tau, nanti muslimin kat luar gelak" haha. Ok, itu scary. Come, let the pictures tell everything.. ;)





Hiasan idaman saya.. ;)



Masa ni mula-mula nak masuk dewan. Masa nilah mula nak fikir macam2, nebes semacam. Bisik kat en.husband "err..enta (masa ni x mampu lagi nak panggil abg haha), jalan slow-slow tau..takut nanti kasut cabut -_-" haha.. ok x biasa pakai heel macamtu. Suami balas ckp "xpa, abg pegang tgn ok.." ^_* hikhikhik..






Masa kat atas ni pun sempat lagi bisik "penat la senyum.." hahaha..






The guests.. ;)



Ni sahabat husband (yg baju purple tu adik) jadi our band yang menghiburkan haritu.. Sedap tau suara diorg hehe.. ;)



Schoolmate husband.. ;)




My family in-laws.. ;) purple... Husband anak sulung memang xde anak2 buah lagi la hehe.. Honestly, to have such a wonderful family like them is a big gift from Allah.. How grateful I am.. ;') May Allah grant us with His jannah..






My big family... anak2 buah ramai.. since saya paling bongsu dalam family besar.. ^_* Love them all very much! 



The girls yang hadir. Thank you so much my dear all... ^_* Moga dapat jodoh yang soleh cepat2.. ;p


Yang ni gabungan sahabat2 muslimin n muslimat KAMI... ;) Yang lelakinya malu-malu kucing masa naik pentas tengok gadis2 solehah ramai sangat... ;p


My kakak2 yang sangat2 awesome.. Miss ^_* Really miss them much!




Husband dengan one of his BFF.. Tak tau lah sembang apa. Saya pun dah kena culik dengan gegirls pegi posing dengan gembiranya hehe.. ^^,


My BBF a.k.a sister in law.. This october pun dia bakal bergelar puan.. Pls pray for her.. ;)



My cutie sweetie Fiona.. ;)


To have both of u in my life is a greater gift from Him.. Thanks Allah.. ;') May Allah grants both of u with jannah...



Gambar terakhir sebelum majlis berakhir.. Masa ni nak balik dah, muka pun dah nampak letih sangat tapi masih mampu tersenyum. Maka bermula lah perjalanan bahtera kehidupan berdua bersama. Bahtera yang dikemudi oleh seorang lelaki yang saya percaya mampu untuk memimpin sehingga ke firdausiNya. ;')

*********************

Sebenarnya beratus-ratus banyaknya lagi picture yang ada dalam simpanan.. Nak upload semua memang tak mampu sangat2.. Yang ni pun main rambang jer select.. Asal ada kehkehkeh... ;D X masuk yang belah lelaki lagi. Hanya sekadar nak menconteng lakaran kisah di hari bahagia... ;)

Masa ramadhan lepas sebenarnya nak sambung post ni tapi sangat-sangat tak larat. Dengan sakit belakangnya dan dua hari sebelum ramadhan tu, balik dari kerja en.suami bawa makan kat restoran sebab tak larat nak masak. Masa tengah tunggu pesanan sampai, tiba2 rasa nak termuntah. En. zauj tenangkan sambil urut2 belakang. Masa makan memang tak tahan, akhirnya muntah juga. eheh.. Suami tak tunggu lagi bayar dan terus bawa saya balik. Sampai rumah memang sakit pinggang yang amat. Cakap kat suami mungkin sebab banyak berlari dan berdiri masa dekat ward. Suami pula dengan baiknya urut seluruh badan sampailah saya tertidur dengan amannya bermimpikan bulan bintang.. ;D

Esoknya husband suggest pegi klinik, sebab tengok isteri dia ni macam dah tak larat sangat. Tergerak hati nak buat urine test. Cakap dengan suami. And guest what, saya terkejut yang amat bila tengok dua line jelas di situ. Terketar2 rasa dia hahaha.. Hepiiiii yang amat. SubhanAllah, alhamdulillah... Sangat-sangat tak expect. Keluar dan tengok husband dengan muka yang sangat pelik. Bagi husband tengok dan husband terus senyum, peluk lama dan cium dahi berulang kali sambil tak henti2 sebut subhanAllah, alhamdulillah. Ramadhan gift... ;')

Husband dengan tak sabarnya terus call family. Bukan main hepi lagi. First grandchild for both family, inshaaAllah... ;') Dear alls, please pray for the miracle in my tummy.. Moga dia sentiasa sihat dan jadi anak yg soleh.. 

Syg ummi kata "assalamualaikum aunties and uncles, today I'm 3 months old.." ^_^ InshaaAllah nanti nak tulis pengalaman sepanjang first trimester di bulan ramadhan.. Penuh mencabar dengan all day sicknessnya, sakit belakang dengan kerja di ward yang sangat busyyy memanjang.. *Ummi kuat* ^_^

Love,

Sue



~Taujihad Srikandi~

Wahai Srikandi :-

" takhallikan dirimu dari terjerumus ke lembah noda serta sikap bermain-main dengan perjuangan.. tahallikan dirimu dengan sifat sebenar seorang wanita yang hidup dengan perjuangan, pengorbanan serta jihad dan kefahaman juga dambaan syahid "